ბუზა - წითელყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიში

19 სექტემბერი, 2020 17:02 ვენახი, ბაღ-ბოსტანი, ფერმა






ბუზა - წითელყურძნიანი საღვინე ვაზის ჯიშია

 სინონიმები: საბუზე, ბუზის ყურძენი, ,,ჭანჭუდოღი“

🌍 წარმოშობა: ქართლი

🍷 მიიღება სუფრის წითელი მშრალი ღვინო.

🍇🍇 ზღვის დონიდან 650-1000 მეტრ სიმაღლეზე უკეთესი ხარისხის პროდუქციით ხასიათდება. ბუზა, როგორც შედარებით საადრეო სიმწიფის პერიოდის ვაზის ჯიში, მიზანშეწონილია გაშენდეს მევენახეობის მაღალ ზონაში. მცირე სახით იყო გავრცელებული ქართლის ვენახებში. ჯიში საშუალო ზრდით ხასიათდება.

☘️☘️ ზრდასრული ფოთოლი საშუალო ან საშუალოზე დიდი ზომისაა, წაგრძელებული, იშვიათად მომრგვალო, ხუთნაკვთიანი. ფოთლის ქვედა მხარე სქლადაა შებუსული.

🍇🍇 მტევანი მცირე ან საშუალო ზომისაა, ცილინდრული, ან ცილინდრულ-კონუსური ფორმის, ფრთიანი, საკმაოდ კუმსი, გვხვდება მეჩხერი მტევნებიც. მარცვალი მცირე ან საშუალო ზომისაა, მომრგვალო, მუქი ლურჯი. კანი თხელი და უხეში აქვს, რბილობი რბილი კონსისტენციისაა, გემო სასიამოვნო და ტკბილია.

🍇🍇 სავეგეტაციო პერიოდის ხანგრძლივობა დაახლოებით 155 დღეა. სიმწიფეში სექტემბრის ბოლოს შედის. მტევნის წონა 100-150 გრამია. ყურძნის სრული სიმწიფის პერიოდში შაქრიანობა აღწევს 20.5 - 23% -ს, მჟავიანობა 5.8 გ/ლ-ს.

წყარო:

სოფლის მეურნეობის სამეცნიერო კვლევითი ცენტრი / SRCA

თუ მომავალშიც გსურთ ჩვენი სიახლეების მიღება,             

                                მოიწონეთ "ეკონიუსი"


                                                


ღვინო ყურძენი

ბოლო სიახლეები