არასამთავრობო ორგანიზაცია „საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის“ ვებგვერდი "მომხმარებელი.ge" მორიგი ლაბორატორიული კვლევის შედეგებს აქვეყნებს.
ორგანიზაციამ
ამჯერად რძის პროდუქტები რძის ცხიმის სისუფთავეზე შეამოწმა .
როგორც ცენტრში აცხადებენ, 40 დასახელების პროდუქტიდან 6-ში მცენარეული ცხიმები აღმოჩნდა. ამგვარად, ეს 6 პროდუქტი რძის ნაწარმის სახელწოდებით არ უნდა გაყიდულიყო.
არასამთავრობო ორგანიზაცია
„საქართველოს სტრატეგიული კვლევებისა და განვითარების ცენტრის“ ვებგვერდი "მომხმარებელი.ge" მორიგი ლაბორატორიული კვლევის შედეგებს აქვეყნებს. ორგანიზაციამ
ამჯერად რძის პროდუქტები შეამოწმა რძის ცხიმის სისუფთავეზე.
როგორც
ცენტრში აცხადებენ, 40
დასახელების პროდუქტიდან 6-ში მცენარეული ცხიმები აღმოჩნდა. ამგვარად, ეს 6 პროდუქტი რძის ნაწარმის სახელწოდებით არ უნდა გაყიდულიყო.
"თბილისის სხვადასხვა მაღაზიაში შევიძინეთ 40 დასახელების რძის პროდუქტი და ჩავაბარეთ სოფლის მეურნეობის სახელმწიფო ლაბორატორიაში რძის ცხიმის სისუფთავეზე შესამოწმებლად. 6 პროდუქტში მცენარეული ცხიმი აღმოჩნდა.
შესყიდულ იქნა სხვადასხვა, საქართველოში და საზღვარგარეთ
წარმოებული
პროდუქცია,
მათ
შორის,
იმ
მეწარმეების
საქონელი,
რომელშიც
ჩვენ
2020 წლის
იანვარში
და
2019 წლის
დეკემბერში
განხორციელებული
შემოწმებების
შედეგად
მცენარეული
ცხიმები
აღმოვაჩინეთ.
საქართველოს კანონმდებლობის
თანახმად
(„რძისა
და
რძის
ნაწარმის
შესახებ“
ტექნიკური
რეგლამენტი), პროდუქტი,
რომელშიც
რძის
ცხიმი
ჩანაცვლებულია
მცენარეული
ცხიმით,
ან
სხვა
ინგრედიენტებით,
არ
წარმოადგენს
რძის
პროდუქტს
და
მასზე
რძის
პროდუქტის
დასახელების
(კარაქი,
არაჟანი,
მაწონი
და სხვა)
მითითება
აკრძალულია.
წინააღმდეგ
შემთხვევაში,
მომხმარებელი
შეცდომაში
შედის
და
რძის
ნაწარმის
ნაცვლად,
თავისდაუნებურად
სხვა
პროდუქტს
იძენს.
„რძისა და რძის ნაწარმის შესახებ“ ტექნიკური რეგლამენტის მოთხოვნების შესრულების კონტროლს სურსათის ეროვნული სააგენტო ახდენს. თუმცა, რძის ცხიმის სისუფთავეზე წელიწადში მხოლოდ რამდენიმე ათეული ნიმუშის შემოწმებას ახერხებს, რაც მთელი ქვეყნის სავაჭრო ქსელის მონიტორინგისათვის მცირე რიცხვია.
რძის
ნაწარმი
კვების
რაციონის
აუცილებელ
შემადგენელ
ნაწილს
წარმოადგენს
და
ძალიან
მნიშვნელოვანია
ადამიანის,
განსაკუთრებით
ბავშვების
ჯანმრთელობისათვის.
ამიტომაცაა,
რომ
მომხმრებლები
ხშირად
გვთხოვენ
ამა
თუ
იმ
პროდუქტის
რძის
ცხიმის
სისუფთავეზე
შემოწმებას.
ასე
რომ,
საკითხის
აქტუალობიდან
გამომდინარე,
საჭიროდ
ჩავთვალეთ
რძის
ნაწარმი
ჩვენც
შეგვემოწმებინა.
ჩვენი მცირე კვლევების შედეგებით ვერ განვსაზღვრავთ მთელი ქვეყნის მასშტაბით არსებული დარღვევების რაოდენობას. მიუხედავად ამისა, შეგვიძლია ვივარაუდოთ, რომ ჯერ კიდევ საკმაოდ ხშირია რძის პროდუქტებში მცენარეული ცხიმის გამოყენება. ამიტომაც ამ მიმართულებით კონტროლის გაფართოებაა საჭირო", ნათქვამია ორგანიზაციის მიერ გამოქვეყნებულ განცხადებაში.
პროდუქტები, რომლებშიც დარღვევა აღმოჩნდა:
·
არაჟანი
სოჩინსკაია ლოო ქობულეთური, 21% - მწარმოებელი ფირმა/ქვეყანა: დვრიტა
+/საქართველო
·
არაჟანი
„ქობულეთური“ 25% - მწარმოებელი ფირმა/ქვეყანა: ქობულეთური
ტრეიდინგი/საქართველო
·
რძე
„მალკო“, 2,5% - მწარმოებელი ფირმა/ქვეყანა: შპს რესპუბლიკა/საქართველო
·
კარაქი
ნაღების „რანინა“, 82,5% - მწარმოებელი ფირმა/ქვეყანა: შპს რესპუბლიკა/საქართველო
·
ყველი - მწარმოებელი ფირმა/ქვეყანა: ი.მ. სამველ
ჯანამიანი/საქართველო
·
პროდუქტის დასახელება: ყველი ქართული - მწარმოებელი ფირმა/ქვეყანა: ი.მ. სურენ
კირაკოსიანი/საქართველო
დაწვრილებითი
ინფორმაციისათვის
იხილეთ კვლევის შედეგები სრულად